הושק הספר בפורמט המפואר - שביל היין - טיול ביקבי ישראל

לא בכל יום נולד ספר יין חדש בו מתכנסים בכריכה אחת יקבי ישראל - הגדולים והמסחריים לצד יקבי הבוטיק, ומזמינים את כל אוהבי היין - מקהל 'מביני היין' שמזהים עפיצויות ו'גוף' עגול ועד ל'עמך ישראל' ששמח לכל הזדמנות לשתות יין - לבקר ביקבים ובכרמים, להתעדכן בחידושי הענף וכמובן ללגום יין טוב.
לא בכל יום ניתן לכנס עשרות ייננים, בעלי יקבים, עתונאים ואנשי תקשורת במקווה ישראל. אני גם משוכנע שזקני מקווה ישראל יוכלו להעיד שהם מעולם לא זכו לראות התכנסות מיוחדת כזו, מלאה חגיגיות, של מספר כה של אנשים המקורבים ליין, במתחם כפר הנוער שהוא בן יותר מ130 שנה.
טל גל כהן, איש היין, יחד עם ירון גולדפישר ואליעזר זקס אנשי קורדינטה, הצליחו במשימה הכפולה, להוליד את הספר "שביל היין" ולכנס את מאות אנשי היין הישראלי במרתף רחב הידים של אחד היקבים הראשונים שהוקמו בעת החדשה בישראל.
על ההצלחה חשובה זאת, הקשורה ליין הישראלי, נספר הפעם, בין סיפור השקת יין חדש אחד להשקתו של יין אחר.



יום שלישי אחד באמצע חודש יוני 2003. השער הצפוני של מקווה ישראל נפתח לערב אחד במיוחד, והם הגיעו מכל ארץ. היו שהגיעו לבד, היו שהגיעו עם בנות זוג והיו שהגיעו בהרכב משפחתי מלא.
הם סגרו לערב אחד את היקב , וידאו שמזגן חדר הקרור פועל כהלכה ויצאו לדרך מצויידים בבקבוק אחד או שניים המכיל את פרי עמלם האלכוהולי שהם כה גאים בו. המקדימים להגיע למקווה ישראל זכו להשתתף בטיול מודרך בין בניניה ה"עתיקים" של מקווה שבנייתם החלה לפני 133 שנים כשקרל נטר הקים את המקום. המוזמנים התכנסו לפני דלת היקב הישן.
חציבת מרתף היקב החלה במקום ב 1883 ובשנים 1891 עד 1902 הורחב המבנה והוחל לייצר בו יינות.
פרטים נוספים על היקב במקווה ישראל
כדאי להזכיר כאן שמאז הקמת היקב, תעשיית היין הישראלית עשתה קפיצת דרך מרשימה ועברה מייצור יין כשר ליושבים בציון כמו גם ליהודי התפוצות, אל שולחנות מסעדות היוקרה ורשתות השיווק המובילות בארץ, באירופה ובאמריקה. עם הקמת המדינה פעלו בישראל פחות מ- 10 יקבים והיום מספרם מגיע ליותר מ 80 יקבים.
דלתות העץ נפתחו וכאן ציפתה למתכנסים הפתעה. כמה עשרות מדרגות ומסדרון ארוך שקירותיו מצופים בלבני אבן, הובילו למרתף הענק בו היה היקב. רצפת החול כוסתה במחצלות, עליהם היו מפוזרים עשרות שרפרפים נמוכים וכריות. מסביב, סמוך לקירות, עמדו שולחנות עמוסים בגבינות, מאפים טעימים, ירקות ופירות. לכיבוד דאגה סמדר מיקב קלע דוד.
היה שם גם יין, והרבה יין. בקבוקי עשרות היקבים נפתחו והיינות נמזגו לכוסיות תוך כדי הצגתם ע"י בעלי היקבים.
אוירה חגיגית במיוחד שררה במקום, נידמה היה לי לרגע שאף קשתות האבן של התקרה רחבת הממדים השתאו והתפלאו בראותם כל כך הרבה יננים ובעלי יקבים מכונסים בערב אחד תחת תקרה אחת ומדברים אך ורק על נושא אחד: היין הישראלי.

אכלו ושתו וסיפרו סיפורים, נתנו ביקורות והצעות ואז הגיע זמן הנאומים. חייבים היו להזכיר שכולם התכנסו בעצם כדי לחגוג את השקת הספר "שביל היין".




מנהל מקווה ישראל, דב ענבר, סיפר על ההסטוריה של היקב וציין את העובדה שעד שנת 1970 ייצרו בו יין. הוא הזמין כמובן את אנשי היין הישראלי לערוך במקום עוד ארועי יין והבטיח לעזור.
דוד זיו מנכ"ל יקבי כרמל מזרחי נשא דבריו כנציג היקבים. בדברי ברכתו להוצאת הספר ציין דוד שבימי נעוריו הוא התגורר בחולון וזכורות לו חוויות רבות ממקווה ישראל. החזון של ענף היין, אמר דוד, הוא יין בכל מקום בעולם מכל מקום בעולם. יקבי ישראל מייצרים יינות מעולים המופצים במדינות רבות בעולם.

האות ניתן ופוסטר כריכת הספר נחשף לקול מחיאות הכפים הרמות של הנוכחים.
ירון ואליעזר מקורדינטה סיפרו על לידתו של הספר ועל חלומם ארוך השנים שהתגשם עם הוצאת הספר.
'שביל היין' פורש לפני הקוראים, חובבי היין והטיולים את סיפורם של יקבי ישראל אשר פותחים את שעריהם בפני הקהל הרחב ומציעים לו להיכנס לבקר ולטעום.
הספר מחולק לשמונה פרקים לפי חלוקה גיאוגרפית, בראש כל פרק יש מפה עם סימון מיקומי היקבים.
לכל יקב הוקדשה כפולת עמודים ובה בין התמונות מתואר סיפורו של היקב והעומדים מאחוריו, הכרמים המספקים את הענבים ליקב, ראיון עם היינן ו'האני מאמין' שלו - 'טיפת יין אישית', מפת תקריב של האזור וכרטיס ביקור, בו מוצגות אפשרויות הביקור והבילוי ביקב, כתובות ומידע כללי. לספר מצורפת מפה מתקפלת ובה מופיעים יקבי ישראל, עזרה לחובבי היין המסיירים בארץ ומעוניינים לבקר ביקבים השונים.
קורדינטה היא הוצאה לאור המתמחה מזה עשור שנים בהפקת ספרי טיולים ומפות.
לקראת שנת 2000 יצאה בפרוייקט גדול " Holy Land 2000" שכלל ספר על הצליינות לארץ הקודש, קלטת וידאו ומפות עתיקות ב- 5 שפות.
בשנים האחרונות הוציאה קורדינטה אטלסי מפות, ספרי טיולים ברגל ובאופניים ועוד.
את סידרת הנאומים הקצרה סיים טל גל כהן, יוזם הספר וכותבו.
טל , מלא בהתרגשות, ציין את הסיפוק הרב שיש לו בהגיעו לרגע זה בו הושלמה עבודה קשה והספר סוף סוף מושק.
טל מלווה את היקבים ויינות ישראל במסגרת תפקידיו הן כעיתונאי יין והן כמנכ"ל ומרצה ב"אשכולות" - בית הספר ליין וברמנים. כיום משמש גל-כהן בתפקיד מנכ"ל "איגוד המסעדות הישראלי.
את הספר הקדיש טל לאביו שנפטר לפני מספר חודשים.
לסיום הודה טל לכל אלה שסייעו בהוצאת הספר ובראשם לליאור אשתו שהייתה התחקרינית והעוזרת הנאמנה בכתיבה.
אליעזר זקס- עורך, ירון גולדפישר -ניהול הפרוייקט, טל יונתן- עריכה מקצועית, עיצוב ועריכה גרפית - עידית ינובסקי, מיכל דייגי מנדלס אחראית על הצד ההסטורי שבספר. (ליין הישראלי הסטוריה ארוכת ימים, כידוע ). תודה גם לצלמים ולמאיירים שעבודתם היפה בולטת בספר.
בקיצור במלאכת הוצאת הספר המרשים היו שותפים רבים ואסור גם לשכוח את בעלי היקבים שללא סיפוריהם והיינות שייצרו לא היה בכלל יוצא הספר.
לכוסיות נמזגו עוד יינות וכולם הרימו אותם לחיים, לחיי היין הישראלי.
נציגי היקבים הוזמנו לבמה וקיבלו את העותקים הראשונים של הספרים.
עברתי בין מקבלי הספרים שדפדפו בהם ובוודאי חיפשו את יקבם האהוב. ניתן היה לחוש בגאווה מתגברת של יוצרי היין הישראלי כשמצאו את סיפור יקבם בספר. יש מה להתגאות ביינות ישראל, לדעתי.
הסתיים לו עוד ערב ישראלי מרשים. ערב אפוף באדי אלכוהול ובסיפורי יין מרתקים. יקבי ישראל הונצחו בספר אחד עבה וצבעוני, שהוא נכס חשוב לחובבי היין.



בקצב הנוכחי של פתיחת יקבים בארץ, הספר החדש מהר מאוד ידרש לעדכון.... אנו כבר מחכים.
את הספר ניתן לרכוש בחנויות הספרים בארץ ובטלפון 333-388-800-1. מחירו 120 ש"ח.


נהנה בערב השקה מיוחד ומספר יפה, כתב וצילם - ישראל פרקר

www.IsraelWines.co.il